Gebruik je nog steeds MS Office?

Is Microsoft Office nog steeds de beste kantoorapplicatie en wat is de reden dat ik ben overgestapt naar Libre Office?

Dus stel ik hardop de vraag :
Is Microsoft Office nog de beste oplossing voor het maken van brieven etc.? De applicatie ziet er prima uit en werkt ook zoals je dat zou verwachten, dus dat is het niet. Ook de intergratie met Outlook is top. Maar is dat dan de enige reden om bij Microsoft Office te blijven?

Libre Office is gratis te gebruiken

Office is met name door mijn werk altijd de kantoorapplicatie geweest die ik heb gebruikt. Vooral grote bedrijven en instellingen kiezen standaard voor Office. Het is een soort “gewoonte”. Vroeger moest men dat omdat er geen goede alternatieven waren. Ook thuis was Office de standaard en mensen waren dit gewend waardoor dit op de zaak dus automatisch ook de beste keus was.

Echter zien we dat er nu alternatieven zijn die er in grote lijnen hetzelfde uit zien als MS Office. De standaard functionatliteit is gelijk, spellingscontrole zit er ook gewoon in, en toch stappen er maar weinig mensen over. Dit komt volgens mij omdat mensen niet graag wisselen naar iets wat ze niet kennen.

Het meest gehoorde argument is daarom ook : Ik blijf bij MS Office want dat gebruik ik al jaren. 
Ik snap dat wel. Met mijn aversie tegen verandering zat ik daar ook enorm mee. 

Toch heb ik het roer omgegooid
Toen ik een tijdje terug een stroomstoring had is het Outlook (pst) bestand met al mijn e-mail erin defect geraakt. Het heeft me enorm veel tijd gekost om dit te repareren. Alle e-mail zit bij Outlook in één bestand. Toen vervolgens ook een klant gezeur kreeg met zijn Office licentie was ik om. (Hij betaalde toch redelijk veel bij Microsoft aan licentie kosten en kwam door dit licentie probleem niet meer bij zijn bestanden en e-mail)
Microsoft heeft met Windows 10 al laten zien dat zij persé willen afdwingen hoe jij als thuisgebruiker je PC gebruikt. Updates uitzetten is een drama (vooral heel irritant als je bij een klant een storing wilt verhelpen en je latop gaat eerst 3 kwartier updaten, halloooo!) , en domme spelletjes (Bijv. Candy Crush) zitten standaard in de installatie. What the f?? Dus Microsoft boeit het schijnbaar niet meer wat de thuisgebruiker wil.

Met dit in mijn achterhoofd ben ik voor Libre office gegaan en heb Thunderbird geinstalleerd als e-mail applicatie. Het overstappen van Microsoft naar Libre was een stuk minder wennen dan ik had verwacht. In een dag was ik al vertrouwd met de interface van Writer (Word) en Calc (Excel). Alles wat ik zoek in een kantoorapplicatie werkt gewoon en ik kan nog niet ontdekken welke functionaliteit ik mis. Ook presentaties bouwen met Impress (Powerpoint) werkt prima. Alles wat ik maak kan geopend worden in de Microsoft Office omgeving dus je kunt je bestaande Word, Excel en Powerpoint bestanden gewoon blijven gebruiken en openen.

Alles koek en ei?
Waar ik het meest aan moest wennen was Thunderbird mail. Thunderbird staat bekend als één van de beste alternatieven voor Outlook. Het product zelf is simpel te begrijpen en alles werkt ook goed. Maar de interface is wel even wennen. Vooral het zoeken in je e-mail is echt onhandig vergeleken met Outlook. Gelukkig is dit simpel op te lossen door een extra functie (plugin) te installeren.

Samenvatting
Ja, het is inderdaad even wennen aan de interface van Libre Office, maar dat moet je ook als Microsoft weer een nieuwe versie uitbrengt. Vooral zonder Outlook is even lastig. Maar geen gezeur met licenties (Libre Office is gratis) en een product dat altijd gewoon goed werkt (zonder dat je ongevraagd de cloud ingeduwd wordt) is toch wel heel erg fijn.
Ik ben inmiddels helemaal vertrouwd met Thunderbird mail en Libre Office en zie niet waarom dit niet goed zou werken in een bedrijfsomgeving. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image