Windows en privacy

Microsoft weet deels wat je aan het doen bent. Met de boodschap dat ze Windows willen verbeteren kijken ze mee met wat je doet.

Het gaat er niet om of ze meekijken, het gaat er om dat ze het kunnen.

Vaak hoor ik van klanten “ik heb niets te verbergen hoor”.

Maar je doet wel je gordijnen dicht als je jezelf gaat omkleden. En je zorgt er ook voor dat niemand meekijkt als je je pincode intikt als je gaat pinnen. Dus waar trek je de lijn?

Omdat ik, net als de meeste mensen, wel mijn privacy probeer te behouden wil ik niet dat medewerkers van een bedrijf in mijn laden gaan lopen snuffelen. En dat is voor mij niet anders met mijn PC’tje.

Andere mensen hoeven niet te weten welke apps ik start, of wat ik op mijn toetsenbord in tik.

En juist deze gegevens gaan via een achtergrond programma op je PC naar Microsoft. Dat achtergrond programma heet Telemetry. Telemetry is een dienst die altijd op de achtergrond op je Windows 10 of Windows 11 PC draait.

Als je de PC of laptop die je net hebt aangeschaft voor de eerste keer inschakeld en je hebt je wifi ingesteld is één van de eerste vragen die je krijgt: geef je Microsoft account op. Deze stap moet je doen om verder te kunnen. In de oude situatie kon je gewoon een lokaal account maken en hoefde je niet persé een microsoft account te hebben. De enige manier om dat simpel voor elkaar te krijgen is dat je opgeeft dat je geen internet hebt (dus niet je Wifi instellen, maar wacht ermee tot je een lokaal account hebt aangemaakt.) Nu krijg je weer de mogelijkheid om een lokaal account aan te maken.
Deze vlieger gaat helaas niet meer op voor de goedkopere versies van Windows 11. Dan zul je echt de pro-versie moeten aanschaffen.

En hoe zit het dan met Telemetry?
Omdat er geen microsoft account is gekoppeld is het voor Microsoft al lastiger om de gegevens te koppelen aan je naam. Maar de allerbeste manier is om Telemetry helemaal uit je PC te verwijderen. En dat hebben ze natuurlijk niet makkelijk gemaakt voor jan met de pet. 

Gelukkig is er hulp van mensen die net als ik privacy wel heel belangrijk vinden. Eén daarvan is Chris Titus. Hij heeft een script gebouwd om met een paar klikken de PC te ontdoen van de “spionage software” die in Windows zit. En als bonus haalt zijn script ook nog eens overbodige software uit Windows 10 en 11. Debloat Windows is een project waar Chris al heel lang aan werkt.

Chris Titus

Ik ben een groot fan omdat ik nadat ik het script had gedraaid ook direct merkte dat mijn Windows 10 en 11 stukken sneller gingen laden.

Het is als open source gepubliceerd op de Github en als je wat handiger bent kun je precies zien wat het script doet. Geen verborgen commando’s met registraties of andere verborgen dingen e.d. maar gewoon recht toe recht aan Powerscipt bestand. 

Hoe run je het script
Op de website van Chris vind je de link naar de laatste versie.

  • Onderstaande link in het grijze vlak kun je ook gebruiken. Dat is de versie die actueel is ten tijde van dit artikel.
iwr -useb https://christitus.com/win | iex
  • Klik met de rechtermuisknop op je startknop in windows en selecteer “Windows Powershell (admin)”
  • Als het blauwe scherm geladen is wacht je even op de knipperende cursor.
  • Als je achter de knipperende cursor klikt met de rechtermuisknop zie je dat de tekst geplakt wordt.
  • Druk op enter en wacht tot het grijze vlak met knoppen is geladen. Dit kan even duren omdat hij op de achtergrond de scripts inlaad.
  • Selecteer de knop Essential Tweaks
  • Ga achterover zitten en wacht tot het script in het blauwe vlak aangeeft dat het klaar is.
  • Eventueel kun je via het grijze scherm nog meer zaken aanpassen.

Als je klaar bent herstart je de PC en je merkt vrij vlot dat deze soepeler loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CAPTCHA ImageChange Image